Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Kwartiermaker Biljana Marković stelt zich voor

Biljana Marković startte bij SUN Nederland in oktober 2022. Biljana is 49 jaar en kwartiermaker voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Zij is geboren en getogen in Nijmegen, als oudste dochter uit een (voormalig) Joegoslavisch gezin. Voor haar HEAO-studie heeft ze een aantal jaren in Den Bosch gewoond, maar ze wilde niets liever dan weer terug naar ‘huis’. In Nijmegen woont zij nu met haar twee dochters en in de buurt van haar ouders.

Samenlevingsopbouw

Biljana heeft met name werkervaring opgedaan binnen het sociaal domein, de arbeidsbemiddeling en op het gebied van re-integratie. Zij heeft zich bij Vereniging Humanitas ingezet in het werkveld van vrijwillige schuldhulp, armoede en schulden. Naast haar werk is Biljana politiek actief als gemeenteraadslid bij de SP Nijmegen. Door haar achtergrond is Biljana  gewend om in complexe organisatiestructuren te werken, te schakelen op verschillende niveaus, maar vooral in afstemming en samenwerking.

Van buurtacties tot tuinieren

Biljana woont in een oude volkswijk die volop in ontwikkeling is. “Verbeter de wijk, begin bij jezelf”, is een motto dat haar daarom zeer aanspreekt. En daar zijn soms de nodige acties voor nodig: acties met buurtgenoten tegen bijvoorbeeld zwerfafval en hondenpoep. Biljana is altijd wel in een Nijmeegse buurt te vinden om te horen wat bewoners van hun wijk vinden en waar ze tegenaanlopen. Als het nodig is zal ze er samen politieke aandacht voor vragen. Verder houdt ze van koken, maakt ze graag wandelingen, bezoekt ze vaak een concert of een festival en om bij te komen van een drukke werkweek gaat ze aan het werk in haar moestuin.

Oog voor menselijke maat

“Niemand hoeft in armoede te leven en toch kan je arm zijn in één van de rijkste landen ter wereld. Het systeem is onnodig ingewikkeld gemaakt. Iedere gemeente hanteert zijn eigen beleid en de verschillen kunnen enorm zijn”, aldus Biljana. “Ik wil klaarstaan voor mensen met urgente noden, met oog voor de menselijk maat en voor wat nodig is”.

“SUN Nederland is dé organisatie die noodhulp in Nederland stimuleert. Als kwartiermaker kan ik eraan bijdragen om noodhulp daar te brengen waar het nu nog ontbreekt. Op de landkaart op onze website staat een overzicht van actieve noodhulpbureaus. De provincies Gelderland en Overijssel hebben wat mij betreft nog te veel ‘witte vlekken’. Een teken dat de inwoners er nog geen beroep op noodhulp kunnen doen op een moment dat zij te maken krijgen met urgente noden. Dat is een gemiste kans. Ik zet mij dan ook 100% in om ook daar noodhulp mogelijk te maken en doe dit op een positieve, constructieve en zeker ook creatieve manier”. Zo zijn er door de inzet van Biljana draagvlakonderzoeken gestart in Zutphen en Berg en Dal. Ook heeft Biljana samen met de afdeling SUN Liemers-Achterhoek en de gemeente Zutphen hard gewerkt om het Crisisfonds Zutphen in een sneltreinvaart van de grond te krijgen. Een methodiek die ook voor andere gemeenten heel goed zou kunnen werken als zij via een SUN-noodhulpbureau snel geld willen kunnen alloceren voor inwoners met urgente noden. Meer weten? Neem contact op via info@sunnederland.nl.