Dat we al 110 jaar noodhulp bieden aan mensen met urgente noden is niet iets om groots te vieren, maar wel belangrijk om bij stil te staan. SUN-noodhulpbureaus bieden een vangnet op het moment dat iemand in de financiële problemen komt en bestaande voorzieningen geen uitkomst meer bieden. SUN Nederland zou graag zien dat dit vangnet er in elke gemeente is en dat alle hulp- en dienstverleners weten dat zij er een beroep op kunnen doen voor hun cliënten. Bovendien is SUN-noodhulp alleen mogelijk dankzij de geweldige steun van de vele donateurs, maar zijn nieuwe donateurs van harte welkom. Reden om tijdens ons 110-jarig bestaan in ons jubileumjaar SUN-noodhulp meer onder de aandacht te brengen, want nog lang niet iedereen heeft gehoord van SUN.
Ons jubileumjaar is begonnen met een fantastisch werkbezoek van Koning Willem-Alexander aan SUN Nederland en SUN Zutphen op 12 maart 2024. We vertelden de Koning over onze historie, over het SUN-format waarin gemeenten, donateurs en hulp- en dienstverleners nauw samenwerken, over het Datadashboard Urgente Noden en het onderzoek dat de VU doet naar de effecten van noodhulp.
Daarna ging de Koning in gesprek met begunstigden, hun hulpverleners en de betrokken gemeenten. Dit heeft uiteraard de nodige publiciteit opgeleverd. Maar nog lang niet genoeg om alle spelers in het sociaal domein te bereiken en te vertellen over onze ambities. Om SUN-noodhulp nog verder onder de aandacht te brengen van relevante partijen zal SUN Nederland deelnemen als gastspreker en standhouder op diverse bijeenkomsten.
Zo waren wij op 14 mei jl. te gast op het NVVK-congres en kunnen deelnemers ons ontmoeten op:
Elke werkdag van 10.00 tot 11.00 uur kunt u op New Business Radio luisteren naar het radioprogramma Let’s Talk Business. Op 22 mei jl. stond de gehele aflevering in het teken van SUN-noodhulp. In drie blokken interviewde presentatrice Fabienne de Vries ons over wat SUN-noodhulp is, wat deze noodhulp betekent voor mensen met urgente noden, waarom SUN Nederland streeft naar een landelijk dekkend netwerk van SUN-noodhulpbureaus en over wat SUN Nederland als kenniscentrum op het gebied van urgente noden kan betekenen. Naast Nathalie Boerebach, directeur van SUN Nederland, kwamen ook Emmelie Prins, onderzoeker bij de VU, Karin Beenen, bureaucoördinator SUN Lekstroom, hulpverlener Erik Ebbink en begunstigde Marco aan het woord. Leuke bijkomstigheid was dat in de één uur durende radioaflevering songs werden gedraaid waarin het woord SUN in de songtekst voorkomt. Heeft u de uitzending gemist? U kunt de interviews beluisteren via de podcasts die gemaakt zijn op basis van de uitzending.
Uiteraard gaat er niets boven een persoonlijk gesprek tijdens bijvoorbeeld een congres of een afspraak, maar een goed alternatief om stil te staan bij wat SUN-noodhulp kan betekenen, is via advertorials en blogs in de diverse bladen en met berichten op sociale media. Ook daar gaat SUN Nederland samen met noodhulpbureaus mee aan de slag. Op deze manier hopen wij de bekendheid van SUN-noodhulp kracht bij te zetten, zodat steeds meer partijen bewust worden van SUN-noodhulp en wij samen steeds meer mensen een vangnet kunnen bieden. Want wat ons betreft mag het bieden van noodhulp niet van toeval afhankelijk zijn en gunnen wij iedereen in Nederland een zonnig perspectief.