Vind een noodhulpbureau
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Voorbeelden van leningen uit het Sociaal Leenfonds

In november startten er in het land drie nieuwe Sociale Leenfondsen: bij SUN Lekstroom, SUN Twente en Sociale Fondsen Den Haag. Dat een Sociaal Leenfonds voldoet aan een grote behoefte blijkt wel uit het feit dat er direct na lancering gebruik van is gemaakt. Hieronder een aantal voorbeelden ter illustratie van hoe een revolverend Sociaal Leenfonds kan werken door het verstrekken van renteloze leningen om urgente noden te lenigen:

Aanschaf werkmateriaal

TegelzetterEen man van 59 jaar ontvangt een uitkering en heeft een schuld die hij via saneringskrediet afbetaalt. Hij is van beroep altijd tegelzetter geweest en wil graag weer aan het werk. Hij krijgt geen lening van Sociaal Krediet van de Gemeentelijke Kredietbank omdat hij al aflost op een schuld. Hij heeft € 3.000,- nodig voor auto en werkmateriaal zodat hij aan de slag kan. De man krijgt een lening uit het Sociaal Leenfonds en betaalt € 200,- per maand terug. Inmiddels heeft hij geen uitkering meer nodig en heeft hij zijn inkomen verdubbeld. De man is hier dik tevreden over en geeft aan dat hij veel liever werkt dan dat hij “zijn hand moest ophouden”.

Afbetalen schuld

Een alleenstaande vrouw van 28 jaar met twee kinderen werkt. Zij ontvangt een aanvullende uitkering en staat onder budgetbeheer. Zij heeft schulden waarvoor aan een schuldenregeling wordt gewerkt, de schuldhulpverlening doet een aanvraag bij SUN met de volgende casus. In oktober 2020 heeft een herberekening plaatsgevonden van de kinderopvangtoeslag. Hieruit bleek dat er teveel aan de vrouw was uitbetaald door de Belastingdienst. Er ontstaat daarmee een schuld die niet meegenomen kan worden in de schuldenregeling. De vrouw heeft al wel wat terugbetaald, maar er blijft nog €900 over. Het is groot belang om dit te regelen, want mevrouw is van de kinderopvang afhankelijk om te kunnen werken. De lening uit het Sociaal Leenfonds wordt terugbetaald in 36 termijnen van €25,-., budgetbeheer ziet er op toe dat dit het geval is.

Financieren voorschot

Een vrouw van 27 staat op een wachtlijst voor beschermd wonen. Het kan wel een jaar duren voor er een woning vrij komt. De vrouw heeft het koophuis van haar ouders geërfd, waar zij nu nog in woont. Het huis heeft €22.000 overwaarde en wordt binnen 3 weken verkocht, waarna zij eruit moet. Ze heeft een huurhuisje op een vakantiepark gevonden ter overbrugging van de wachttijd naar het beschermd wonen. Hier moet zij binnen twee dagen één maand huur en twee maanden borg (t.w.v. €2.250,-) vooruit betalen, wat zij niet heeft. Vanuit het Sociaal Leenfonds is dit voor haar betaald, na verkoop van het huis heeft de notaris het volledige bedrag direct weer teruggestort.

Overbrugging inkomsten

Een alleenstaande moeder van 36 jaar is vanuit de noodopvang na haar scheiding in een huisje komen te wonen. Een bewindvoerder regelt haar financiën, de toeslagen zijn echter nog niet rond. Het gaat waarschijnlijk drie maanden duren voordat deze met terugwerkende kracht binnenkomen. De vrouw heeft nu ter overbrugging inkomsten nodig om voor vier kinderen te kunnen zorgen. Zij krijgt een lening uit het Sociaal Leenfonds van € 3.000, na uitbetaling van de toeslagen door de Belastingdienst is het gehele bedrag in één keer retour ontvangen.

Heeft u interesse in Sociale Fondsen en wilt u er meer over weten? Neem dan vooral contact op met SUN Nederland of met een van de noodhulpbureaus.