Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Update project Jongvolwassenen

In Nederland wonen veel jongvolwassenen met een kwetsbare financiële achtergrond. Daarom startte SUN Nederland in 2024 met behulp van een viertal vermogensfondsen een project dat gericht is op deze doelgroep. Door middel van zes pilots in verschillende provincies willen de deelnemende noodhulpbureaus en SUN Nederland in kaart brengen óf en zo ja welke doelgroepgerichte aanpak voor jongvolwassenen meerwaarde biedt.

Kwetsbare jongvolwassenenDe pilots worden uitgevoerd voor jongvolwassenen met verschillende achtergronden en uitdagingen:  alleenstaande statushouders, ex-gedetineerden, dak- en thuislozen, jongvolwassenen met GGZ- of verslavingsproblematiek en uit de Jeugdzorg. Tijdens de pilots worden voor de duur van twaalf maanden doelgroepgerichte aanpakken uitgeprobeerd, elk met als streven twintig deelnemende jongvolwassenen. Gekeken wordt óf en zo ja hoe ondersteuning in een eerder stadium, op een gerichte manier of door nauwer contact met hulp- en dienstverlenende organisaties een positief effect op de situatie van de jongvolwassenen kan hebben.

Deelnemende noodhulpbureaus

De deelnemende noodhulpbureaus zijn:

  • Fonds Bijzondere Noden Almere
  • FUN Haarlem
  • Sociale Fondsen Den Haag
  • SUN Veenendaal
  • SUN Weert
  • SUN Zutphen
“Wij zien door de pilots mogelijkheden voor nog betere samenwerking met hulpverleningsinstanties”.
“Samen gericht optrekken voor deze doelgroep zorgt voor een ‘1+1=3 samenwerking’. De pilot biedt ruimte om dat te proberen. Het geeft ook informatie die we kunnen gebruiken naar gemeenten en fondsen”.
“Wij denken dat dit pilotaanbod interessant is, omdat er meer maatwerk mogelijk is voor de jongvolwassenen. We zijn benieuwd of deze manier van werken past bij een noodhulpbureau!”.
Uitspraken van de deelnemende noodhulpbureaus tijdens de aftrapbijeenkomst.

Aanvulling op reguliere noodhulp

De pilots richten zich op het proberen van doelgroepgerichte aanpakken om noden te lenigen of te voorkomen. Door de vorm en inhoud van de noodhulp af te stemmen met de doelgroep, hun hulp- en dienstverleners en door aan te sluiten bij wetenschappelijke inzichten, verwachten we een effectief aanbod tot stand te brengen als aanvulling op de reguliere werkwijze van noodhulpbureaus. We verwachten hiermee beter in staat te zijn om escalatie en menselijk leed te voorkomen en persoonlijke groei te bevorderen. In 2025 publiceren we hierover een Kennisdocument.

Follow-up via SUN Academie

Na afloop van de pilots zal SUN Nederland haar bevindingen delen in de vorm van een eindevaluatie en projectbeschrijving. De doelgroepgerichte aanpakken die een succes blijken zal SUN Nederland verder verspreiden via de SUN Academie.

Bent u geïnteresseerd in de voortgang of de uitkomst van de pilot of wilt u financieel bijdragen aan een eventueel vervolg? Neem contact op met j.wildenberg@sunnederland.nl.