Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Tussentijdse stand van zaken Noodfonds Vluchtelingen

In september 2022 heeft SUN Nederland twintig noodhulpbureaus extra budget kunnen geven voor noodhulp aan vluchtelingen. Wat is er in de tussentijd met dit budget gedaan?

Al 45% van het budget is besteed

Juni 2023 was het tijd voor een tussenstand om te kijken wat er tot nu toe is gedaan met het extra budget voor vluchtelingen. Van de €185.000 die is toegekend, is door de noodhulpbureaus inmiddels €82.345 (45%) besteed. In totaal zijn er 192 extra aanvragen in behandeling genomen. Hiervan is 99% (deels) toegekend. Het resterende budget kan bij de noodhulpbureaus aangevraagd worden tot eind 2025.

Behoefte aan vervoersmiddelen

Gewoonlijk gaat het merendeel van de aanvragen bij noodhulpbureaus over een bijdrage aan woninginrichting. Bij vluchtelingen bleek het afgelopen jaar echter een bijdrage voor een vervoersmiddel hoger te scoren. Daarna gevolgd door bijdragen voor woninginrichting, medische kosten, een laptop of huishoudelijke apparatuur. Het overgrote deel van de aanvragen kwam ten behoeve van statushouders (93%). Zoals verwacht werden de aanvragen vooral gedaan door organisaties die zich bezighouden met de opvang en begeleiding van vluchtelingen zoals COA, Nidos en VluchtelingenWerk. Maar ook medewerkers bij gemeenten die vluchtelingen uit de Oekraïne opvangen en de maatschappelijke opvang regelen deden aanvragen.

Voorbeelden uit de praktijk van noodhulpbureaus

Babyspullen

Een 26-jarige Oekraïense zwangere vrouw is zonder partner naar Nederland gevlucht. Zij heeft zelf al veel spullen voor de op komst zijnde baby verzameld, maar heeft nog een aantal belangrijke zaken nodig. Helaas kan zij deze niet zelf betalen vanuit haar bijlage. Fonds Bijzondere Noden Amsterdam geeft haar €300, zodat zij de babyuitzet compleet kan maken.

Nederland: fietsland

Een groep van 64 jonge vluchtelingen komt wonen in een afgelegen opvanglocatie. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt op tien minuten fietsafstand. Het is van belang dat de jongeren zich makkelijk door de omgeving kunnen verplaatsen. Er zijn al 42 fietsen ingezameld via donaties. FUN Haarlem sluit met de lokale fietsenmaker een deal om de resterende 22 fietsen voor €85,- per stuk te kopen.

Wilt u naar aanleiding van dit bericht reageren of bent u donateur en wilt u budget beschikbaar stellen?
Laat het ons vooral weten via: info@sunnederland.nl.