“Stel je voor dat in Nederland elk mens een kans krijgt om te leven in plaats van overleven. Hoe mooi zou dat zijn. Bied daarom elke Nederlander bestaanszekerheid!” Deze oproep staat te lezen in een open brief gericht aan de lijststrekkers van de politieke partijen en zal op maandag 18 september a.s. paginagroot in de Volkskrant, het Parool en Trouw verschijnen. De brief is ondertekend door diverse organisaties actief op het gebied van armoede-, schuldenbestrijding, welzijn en de filantropie. Ook SUN Nederland is mede-afzender.
Gelukkig gaat het veel mensen voor de wind in Nederland. Maar voor één miljoen mensen in ons land, die leven in armoede geldt dat niet. Onder hen ook steeds meer hardwerkende Nederlanders met een baan. De verschillen tussen rijk en arm zijn alleen maar groter geworden in de afgelopen jaren en de energiecrisis en de inflatie zijn de druppel. Maar mensen in armoede houden zich doorgaans stil en laten niet van zich horen. Daarvoor is hun omgeving te kritisch, is de schaamte te groot of leggen angst en onmacht hen lam. Die stilte maakt het te gemakkelijk om hen te negeren of weg te zetten in de categorie ‘eigen schuld dikke bult’.
We willen laten zien dat het anders kan en moet. Want stel je eens voor dat iedereen medische zorg kan betalen, kleding en schoenen kan kopen, drie keer per dag een goede maaltijd kan verzorgen, persoonlijke verzorgingsmiddelen kan aanschaffen, het huis fatsoenlijk kan inrichten, schoolspullen voor de kinderen kan regelen, de verjaardagen van de kinderen kan vieren en alleen nog mensen die door onverstandige keuzes of een enorme tegenvaller met urgente noden te maken krijgen hoeven te worden ondersteund.
We zien gemeenten worstelen. Zij lopen tegen wetten en regels aan die het complex maken om mensen tijdig te helpen. De landelijke overheid is aan zet. Het is tijd voor verandering. Wij vinden dat het beter kan en moet. Reken af met armoede. Laten we de stilte doorbreken. Dat vraagt om vertrouwen. Vertrouwen in mensen die al meesters zijn in budgetteren, doordat ze elke euro om moeten draaien. En het vraagt om daadkracht van de politieke partijen.
Onderschrijft u onze oproep: deel dit artikel of de tekst uit de Volkskrant, het Parool of Trouw in uw eigen netwerk en op social media!