Vind een noodhulpbureau
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Onderzoeken Sociaal Leenfonds en Schuldenborgfonds SUNN-NVVK

Met genoegen presenteren SUNN en NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) twee onderzoeksrapporten: “Sociaal Leenfonds- Onderzoek naar de meerwaarde van een Sociaal Leenfonds” en “Naar een breder schuldregelingspalet” over de mogelijke werking van een nieuw op te richten Schuldenborgfonds.

Onderzoeksrapport 1: Sociaal Leenfonds SUN
In dit onderzoek is nadrukkelijk gekeken naar de werking van het preventieve instrument: het Sociaal Leenfonds. Dit Sociaal Leenfonds is in gebruik bij SUN Zoetermeer en is een samenwerking tussen gemeente, maatschappelijk middenveld en SUN. Het Sociaal Leenfonds helpt mensen in een zeer vroeg stadium om tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen zodat problematische schulden en onnodig leed worden voorkomen. Het Sociaal Leenfonds werkt daarmee preventief en voorkomt escalatie. Ook kent het Sociaal Leenfonds een “terugbetaal-bereidheid” van circa 95% van de mensen die leenden en is daarmee een succes te noemen als revulverend en preventief fonds. SUN Nederland zou graag zien dat meer gemeenten in samenwerking met SUNN en het lokale SUN-noodhulpbureau een dergelijk Leenfonds op zouden zetten, lees hier waarom. Bent u na het lezen ook fan geworden van het Sociaal Leenfonds? Neem dan gerust contact met ons op!

Onderzoeksrapport 2: Naar een breder schuldregelingspalet
SUNN en de NVVK hebben een onderzoek laten uitvoeren naar het nut van een eventueel nieuw op te richten Schuldenborgfonds. Om dat te kunnen beoordelen hebben onderzoekers de bestaande toepassing van het instrument saneringskrediet nader onderzocht. Saneringskrediet kan naast schuldbemiddeling worden ingezet om schulden op te lossen van mensen met financiële problemen. De onderliggende aanname was dat door het vaker toepassen van saneringskrediet meer mensen met schulden beter geholpen kunnen worden. Mogelijk zou vervolgens een Schuldenborgfonds een rol kunnen spelen om financiële risico’s voor gemeenten bij de inzet van saneringskredieten af te dekken. Over de uitkomsten en aanbevelingen van dit rapport leest u hier meer. Meer weten over saneringskredieten en schuldbemiddeling? Neem gerust contact op met de NVVK!

 

Terug naar overzicht