Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Noodhulp in de praktijk: SUN Liemers-Achterhoek

“Vanaf het begin van SUN Liemers-Achterhoek ben ik de bureaucoördinator. Het bestuur krijgt van mij de geanonimiseerde gescreende casus, weegt en besluit en ik voer het besluit uit. Voor ons als ‘kleine’ SUN een prima constructie.” Aan het woord is bureaumedewerker Anja Beckmans van SUN Liemers-Achterhoek die ook werkzaam is als zzp’er in de secretariële dienstverlening.

Kun je vertellen waarom jij denkt dat deze SUN van toegevoegde waarde is voor mensen met urgente noden in het werkgebied? 

Stel: je hebt tegenslag, na tegenslag en financieel zak je door je hoeven. Dan is het toch geweldig dat, als je overal ‘NEE’ te horen krijgt, er toch een plek is waar je terecht kan? Dat is super voor de mensen met urgente noden, maar ook voor de hulpverleners. Zij zijn begaan met hun cliënten en weten ons gelukkig goed te vinden als dat nodig is.

Is er een casus die je bij is gebleven?

We hebben eens bij een scheiding een aanvraag gehad voor witgoed en leefgeld. De aanvraag was bestemd voor de vader. De verhuizing viel in de week van de verjaardag van zijn oudste kind, zagen we in de aanvraag. De man kreeg, zoals was aangevraagd: een wasmachine en vier weken leefgeld. Het bestuur gaf op eigen initiatief ook nog 50 euro voor een lekkere taart, wat slingers en een leuk cadeautje voor het kind. Een zeer ontroerde hulpverlener deed me later verslag: de vader was natuurlijk heel blij met wasmachine en het leefgeld, maar die 50 euro extra waren het mooiste wat hem in tijden was overkomen.

Wanneer is SUN Liemers-Achterhoek voor jou succesvol?

Als we nood kunnen signaleren en bespreekbaar maken bij de gemeente, dan hoop ik dat we kunnen bijdragen aan het voorkomen en verlichten van armoede in Doesburg en Montferland. En in het groot denkend: als we de informatie delen met het Datadashboard Urgente Noden, kunnen we daarmee zelfs landelijk een beeld laten zien.

Als dát alles lukt, zijn we echt succesvol.