Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Noodhulp in de praktijk: SUN Groningen en Drenthe

“Ruim 10 jaar heb ik met plezier gewerkt in de schuldhulpverlening” zegt Petra Yntema. “Toen de vacature bureauhoofd SUN Groningen en Drenthe in 2017 beschikbaar kwam heb ik gesolliciteerd. In deze functie kan ik net iets extra’s voor de inwoner doen. Als hulpverlener kwam ik vaak tegen dat inwoners geen geldig legitimatiebewijs hebben, waardoor ze geen schuldhulpverlening kunnen aanvragen. Dan biedt SUN een uitkomst en helpt de inwoner op weg.” Dit jaar bestaat SUN Groningen en Drenthe 10 jaar.

Kun je vertellen waarom jij denkt dat deze SUN van toegevoegde waarde is voor mensen met urgente noden in het werkgebied?

De stad Groningen is één van de armste steden van Nederland. Eén op de vijf kinderen groeit op in armoede. Ondanks de voorzieningen van de gemeente en van andere organisaties, zoals de Voedselbank, zijn er toch inwoners die tussen wal en schip raken. SUN Groningen en Drenthe is er voor die inwoners zodat ze mee kunnen doen aan de maatschappij. Wij verstrekken bijvoorbeeld geld voor een fiets, laptop, koelkast, wasmachine of voor het inrichten van de woning. De hulpverlener van de inwoner kan een aanvraag bij ons indienen.

Is er een specifieke casus die je bij is gebleven en wat heeft SUN Groningen en Drenthe daarover besloten?

Een alleenstaande man volgt een mbo-opleiding en ontvangt studiefinanciering van DUO. Van de Belastingdienst ontvangt hij de huur- en zorgtoeslag. Hij heeft € 5.192,00 aan schulden. Hierdoor is een lening bij de Kredietbank niet mogelijk. Bijzondere bijstand wordt niet aan hem verstrekt. Hij heeft sinds eind 2020 budgetbeheer bij de Kredietbank en ontvangt € 40,00 weekgeld. Er is geen spaargeld.

De man heeft een roerige jeugd achter de rug, waarin hij vaak is verhuisd van de ene naar de andere instelling. Hij verbleef ook bij diverse pleeggezinnen. Zijn laatste woonadres was bij zijn moeder en haar partner. Zijn moeder heeft hem uit huis gezet en hij werd dakloos. Na de uithuiszetting heeft hij gezworven en had hij een tijd geen inkomsten. Hij is gediagnosticeerd met ODD en ADHD en geeft zelf aan dat hechtingproblematiek bij hem het meest op de voorgrond staat. Hij heeft nog nooit op zichzelf gewoond, maar is nu klaar voor deze stap. Het komende jaar krijgt hij begeleiding en ondersteuning op meerdere leefgebieden.

De hulpverlener doet een aanvraag voor woninginrichting (bank, eettafel, stoelen, bed, matras, linnengoed, kledingkast, koelkast, keukenspullen, handdoeken, gordijnen, stofzuiger). SUN Groningen en Drenthe verstrekt een gift van € 945,00 voor het inrichten van zijn woning.

Wanneer is SUN Groningen en Drenthe voor jou succesvol?

SUN Groningen en Drenthe is succesvol als we zoveel mogelijk inwoners kunnen bereiken die nergens anders terecht kunnen voor ondersteuning bij de financiële nood.

Wat zou je je collega’s bij andere noodhulpbureaus willen vragen of meegeven?

Het advies voor andere noodhulpbureaus is handel snel en praktisch. Daar heeft de inwoner wat aan.