Vind een noodhulpbureau
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Noodhulp in de praktijk: SUN Drechtsteden

Aan het woord is Ellen van ’t Zelfde, bureaucoördinator bij SUN Drechtsteden. SUN Drechtsteden is een samenwerkingsverband  van hulporganisaties, fondsen en de Drechtstedengemeenten.

Ellen: “Naast mij werken nog twee vrijwilligers en is er zowel een dagelijks als een algemeen bestuur. Ik heb een aanstelling van 24 uur per week. We zijn 5 jaar geleden gestart, door een lokaal initiatief (Platform Tegen Armoede Drechtsteden) en met ondersteuning van SUN Nederland.”

De Drechtsteden

Tot het verzorgingsgebied van SUN Drechtsteden behoren zeven gemeenten:Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Dit gebied wordt gekenmerkt door een verscheidenheid in sociale opbouw en lokale cultuur.

Ellen: “Van oudsher is er in dit gebied niet veel geld beschikbaar bij fondsen. Maar wel spelen kerken er een belangrijke rol. De ‘in natura’ mogelijkheden zijn hier heel belangrijk. Daar bestaan, bij onder andere  kerken en het MKB, veel initiatieven in.”

In dit corona-jaar is er door SUN Drechtsteden een Leefgeld Regeling in het leven geroepen. Ellen: “Hier gaan we beslist mee door, ook als de crisis voorbij is. We hebben er een verkorte aanvraag voor ingesteld. Ik merk het belang vooral vlak voor het weekend. De ontdekking van de lege koelkast of een rekening die wordt geblokkeerd.”

Groei in medische aanvragen

Ellen: “Mijn nieuwgierigheid werd de afgelopen maanden gewekt door de groei in medische aanvragen. Ook hoe hiermee hulpverlenend wordt omgegaan en wanneer een beroep op noodbureaus wordt gedaan. Daarom heb ik bij andere noodhulpbureaus geïnformeerd hoe er met medische aanvragen wordt omgegaan. Hier werd uitgebreid op gereageerd. Dat is buitengewoon prettig.

Het blijkt in ieder geval bij medische aanvragen van belang om op de volgende punten te letten bij het afwegen van een aanvraag:

  • Handelen betrokken bewindvoerders in het belang van de cliënt?
  • Is er sprake van schuldhulpverlening/WSNP?
  • Wordt er gereserveerd voor eigen risico en eigen bijdrage of het opvangen van de kosten wanneer cliënt niet aanvullend is verzekerd?
  • Zijn artsen niet gaan behandelen zonder te bepalen of de patiënt dit kon betalen?

Kennisdelen

Gevraagd naar wat Ellen nog mee wil geven, is haar antwoord: “Ik vind het goed om met elkaar onderling van gedachten te wisselen. Als je hoort hoe anderen met de verschillende aspecten van ons werk om gaan, dan zet je dat aan het denken. Natuurlijk is er een verschil van hoe gemeenten en de sociale dienst er lokaal mee om gaan. En ja hoe dan ook blijft het allemaal maatwerk, of ‘maatweging’. Maar het is goed om elkaar weten te vinden!”