Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Noodhulp in de praktijk: Fonds voor Bijzondere Noden Almere

“Het is tragisch dat in een jonge stad als Almere een speciaal daartoe opgericht Fonds voor Noodhulp nodig is. En de vraag om noodhulp wordt alleen maar groter.” Aan het woord zijn voorzitter Michelle Rutten en behandelaar en adviseur Jeltje Vliegenthart van Fonds voor Bijzondere Noden Almere. Michelle is sinds 2006 betrokken bij het Fonds en Jeltje vanaf 2013.

Foto’s: Michelle Rutten – voorzitter en Jeltje Vliegenthart – behandelaar en adviseur

“Het Fonds krijgt subsidie uit het stadsfonds van de gemeente Almere en heeft ook via SUN Nederland wel eens ‘funding’ ontvangen, o.a. voor de doelgroep ouderen. De taakverdeling met betrekking tot noodhulp is in Almere onder de organisaties verdeeld in food en non-food. Het Fonds heeft de regierol over de non-food. De aanvragen zijn heel divers; van een relatief goedkoop uittreksel van de burgerlijke stand tot hogere bedragen voor grote aankopen zoals voor woninginrichting.”

Kunnen jullie vertellen waarom jullie denken dat Fonds voor Bijzondere Noden Almere van toegevoegde waarde is voor mensen met urgente noden in jullie werkgebied?

“Mensen kunnen bij ons terecht wanneer blijkt dat er geen andere voorliggende voorzieningen zijn. De lijnen bij het Fonds zijn kort en meestal is de aanvraag binnen een week afgehandeld. Vooral in deze tijd is dat noodzakelijk. Het Fonds werkt samen met diverse lokale particuliere noodhulporganisaties die goed op de hoogte zijn van armoede en nood. Ook mensen die buiten de subsidievoorwaarden vallen (zoals volwassenen die dringend een bril of tandartsenzorg nodig hebben) proberen we zoveel mogelijk te ondersteunen. Dit doen wij dan in samenwerking met andere fondsen en via het uit andere middelen opgebouwde doorbraakfonds.”

Is er een casus die jullie bij is gebleven? Kunnen jullie iets vertellen over de situatie en de nood die erdoor ontstond?

Een casus die ons vooral is bijgebleven is een familie met een ernstig zieke vader. De vader verbleef in het ziekenhuis. Er was geen geld, waardoor de familieleden hem niet konden bezoeken. Binnen een uur hadden we het geld geregeld, maar het was helaas te laat. De vader was al overleden. De familie is daarna nog geholpen met financiële ondersteuning voor speciale kleding voor de begrafenis

Wanneer is Fonds voor Bijzondere Noden Almere voor jullie succesvol?

Het Fonds is succesvol wanneer niemand in Nederland meer tussen wal en schip belandt en dus zullen wij ons altijd blijven inzetten voor mensen die te maken krijgen met urgente noden.

Wat zouden jullie je collega’s bij andere noodhulpbureaus willen vragen of meegeven?

Het fonds wil meegeven aan collega noodhulpbureaus om vooral toegankelijk en laagdrempelig te zijn. Toegeven dat je financiële problemen hebt, is voor veel mensen nog steeds een taboe. Ze durven het vaak niet toe te geven dat ze hulp nodig hebben.