Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Noodfonds Energie voortgezet in 2024

Met deken op de bank vanwege hoge energiekosten - foto Pexels.com
Met deken op de bank vanwege hoge energiekosten
Foto Pexels.com

Al is het minder in het nieuws, toch zijn de energiekosten nog steeds hoog en kunnen sommige mensen de energierekening nauwelijks of niet opbrengen. Deze huishoudens kunnen ook in 2024 een beroep doen op het Noodfonds Energie. Dit Noodfonds heeft hiervoor een bedrag van 84 miljoen euro. Dit geld is beschikbaar gesteld door energieleveranciers en rijksoverheid. Het noodfonds kan worden beschouwd als voorliggende voorziening.

Criteria voor energiesteun

Huishoudens met een bruto-inkomen tot 200% van het sociaal minimum, die 10% van hun inkomen kwijt zijn aan energiekosten én huishoudens met een bruto-inkomen tot 130% van het sociaal minimum, die 8% van hun inkomen besteden aan energiekosten kunnen een beroep doen op het Noodfonds. Het gaat dan om zo’n 70.000 huishoudens. De steun wordt niet naar de huishoudens zelf, maar rechtstreeks aan de energieleveranciers betaald. Zij verrekenen dit met de energierekening.

Verwijsfunctie

Vorig jaar bleken er klachten te zijn over de moeilijke aanvraagprocedure bij het Noodfonds. Het Noodfonds heeft daarop verbeteringen doorgevoerd. SUN-noodhulpbureaus en andere maatschappelijke organisaties kunnen een rol spelen bij het doorverwijzen van mensen naar het Noodfonds Energie. Ga voor meer informatie naar de website van het Noodfonds Energie.