Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Nadere kennismaking met Monique Postma en Katinka de Boer

Tandemteam regio Utrecht, Flevoland en Noord-Holland

Bij SUN Nederland zijn vier tandemteams werkzaam. Ieder tandemteam bestaat uit een kwartiermaker in dienst bij onze organisatie en een gedetacheerde ervaringswerker. We maken kennis met kwartiermaker Monique Postma en ervaringswerker Katinka de Boer, actief in de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland.

Eenzaamheid en armoede liggen vaak in elkaars verlengde

“Thema’s als eenzaamheid en armoede lopen als een rode draad door mijn werkzame leven”, aldus Monique Postma. ” Eenzaamheid en armoede liggen vaak in elkaars verlengde. De afgelopen jaren was ik adviseur bij het Actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Doel was een brede lokale coalitie tegen eenzaamheid te bouwen. De enorme impact van langdurige eenzaamheid op het leven van mensen raakt me. In mijn eerdere banen heb ik projecten opgezet om armoede te bestrijden. Uiteraard hebben we de mensen waar het om gaat erbij betrokken. We kunnen veel leren van hun ervaringen.”

Minder kansen, maar veel creativiteit

“De voorkant van mijn schoenen openknippen, zodat ook ik zomersandalen had, dat is kenmerkend voor het gezin waarin ik opgroeide. Mijn naam is Katinka de Boer. Ik ben opgegroeid in armoede. Hierdoor heb ik minder kansen gekregen in mijn leven, vooral door een te laag schooladvies. Maar ik ben ook trots op de creativiteit van mijn ouders. Met gevonden en gekregen hout bouwde mijn vader een zomerhuisje op camping de Heidebloem in Eemnes. In de zomer gingen we er op de fiets heen en verhuurden we onze woning in Amsterdam, waardoor we meer inkomsten hadden. Ik heb daardoor nog altijd warme herinneringen aan Eemnes.”

Na 22 jaar bijstand nu mijn droombaan!

Katinka is geboren in Amsterdam en verhuisde op 12-jarige leeftijd naar Purmerend. Ze heeft twee kinderen en is oma van zes kleinkinderen. Samen met haar man had ze een hoveniersbedrijf. Toch werd ze 22 jaar geleden werkloos en belandde in de bijstand. Ze heeft echter niet stilgezeten. Al minstens 25 jaar helpt ze mensen die leven in armoede en/of met schulden. Als vrijwilliger bij diverse organisaties en met een eigen Facebookgroep. Ze is opgeleid tot budgetcoach, schuldhulpverlener en beschermings-bewindvoerder en treedt regelmatig op als gastspreker. Op 13 april jl. was ze nog te gast bij het programma Zeg het maar’ van June Hoogcarspel. Na een 3-jarige opleiding is ze sinds 2019 bovendien gecertificeerd ‘ervaringsdeskundige in generatie armoede en sociale uitsluiting’. “Sinds 3 april jl. ben ik AOW-gerechtigde en per 15 april in dienst getreden als ervaringswerker bij Sterk Uit Armoede en gedetacheerd bij SUN Nederland. Ik heb nu de beste en leukste baan van de wereld; een droombaan!”

Gebrek aan geld vergelijken met gebrek aan tijd

Armoede heeft Monique niet gekend, maar door het lezen van het boek ‘Schaarste’ kan ze beter begrijpen wat armoede met je doet. Zij illustreert dit aan de hand van een vergelijking tussen schaarste aan geld en schaarste aan tijd: “In onze samenleving waarin we druk doende zijn met onszelf en anderen voorbijlopen, kunnen we behoorlijk gestrest raken. Dan kunnen we niet meer goed nadenken en niet meer de juiste beslissingen nemen. Bij mensen met geldzorgen komt stress in een veelvoud voor. Vraag dan maar eens om hulp.” Net als Katinka onderstreept ook Monique de kracht en creativiteit van mensen die leven van een minimaal besteedbaar bedrag.

De kracht van anders zijn, maakt het leven rijker

“Het werken als tandem bevalt ons prima” zeggen zowel Katinka als Monique. “Het is interessant, leerzaam en wij vullen elkaar prima aan. Door jezelf te zijn, voeg je meerwaarde toe. Door de ander te ontmoeten en je te laten verrassen, verrijk je je leven en houd je aannames weer eens tegen het licht. We hopen in veel gemeenten mooie ontmoetingen te hebben en zo een stap verder te komen met het realiseren van een dekkend netwerk van noodhulpbureaus.”

Wilt u contact opnemen met het tandemteam in uw provincie? Kijk voor contactgegevens op onze website.