Wij weten hoe het is om vast te zitten in verslaving, sociale isolatie of geconfronteerd te worden met een huisuitzetting. Dus hoe het is om in de overlevingsstand te staan. Wij zijn inmiddels respectievelijk 15 jaar en 20 jaar clean en nuchter. Onze ‘doorleefde kennis’ is ons fundament en zetten we als ervaringswerkers in om anderen te helpen of een spiegel voor te houden. Wij delen ons verleden openlijk met huurders van woningcorporatie Wonen Limburg. Vaak leidt dit tot herkenning en voelen ze zich begrepen. Dit zorgt voor vertrouwen en dat is de eerste stap naar herstel en meedoen in de samenleving.
Wonen Limburg is als eerste woningcorporatie enkele jaren geleden gestart met het inzetten van ervaringswerkers om zo bewoners beter en meer passend te ondersteunen. Onze manier van werken is uniek en vernieuwend binnen diverse gemeenten in Limburg, waaronder de gemeente Roerdalen. Wij richten ons op het herstellen van vertrouwen tussen de bewoners en instanties zoals de wooncorporatie, gemeenten en hulpinstanties. Daarnaast stimuleren wij de zelfredzaamheid van de bewoners. Ook komen wij in beeld bij wijken die kampen met groeiende complexe problemen. Wij worden gevraagd om verbinding te leggen met bewoners die het contact met instanties en maatschappij verloren (lijken te) hebben. Ons doel is om deze mensen te ondersteunen en weer te laten meedoen in de samenleving. Intussen is bewezen dat deze vernieuwende aanpak werkt, inspirerend en duurzaam is.
Tijdens een bijeenkomst over zelfredzaamheid kwamen wij in contact met SUN Midden-Limburg en SUN Nederland. Hoewel wij niet eerder op de hoogte waren van het bestaan van SUN-noodhulp, zagen we direct mogelijkheden. Vaak hebben bewoners een probleem dat snel en praktisch opgelost moet worden. Gemeenten en hulporganisaties werken vaak traag en er moet een hele papierwinkel ingevuld worden. Maar deze mensen zitten in de overlevingsstand en zien geen uitweg voor hun problemen. Ze zijn het overzicht kwijt en weten zich geen raad met ingewikkelde regels. Ze zijn het vertrouwen in de maatschappij kwijt en soms ook in zichzelf.
Vaak zien wij dat er met iets kleins een groter probleem opgelost kan worden. Zo hebben wij met succes onze eerste aanvraag voor noodhulp bij SUN Midden-Limburg gedaan. De aanvraag was voor een man die al een jaar thuiszat, graag wilde werken, maar geen vervoer had. De gemeente kon hem niet helpen. We vroegen op vrijdag via SUN een tweedehands scooter aan. Diezelfde dag werd de aanvraag goedgekeurd. Op vrijdag kon de man solliciteren en op maandag begon hij met werken!
SUN-noodhulp is belangrijk en helaas steeds vaker nodig. Door de stijgende kosten en een harder wordende samenleving, is het voor kwetsbare mensen steeds moeilijker om op een menselijke manier mee te doen in de maatschappij. Wij zien met enige regelmaat dat organisaties zoals een SUN-noodhulpbureau een laatste redmiddel zijn voor problemen zoals hierboven genoemd. Onze collega’s bij Wonen Limburg kunnen via hulp- en dienstverleners ook gebruikmaken van SUN-noodhulp en zodoende als corporatie sneller en makkelijker hulp inschakelen voor huurders die financiële problemen hebben.
Het is mooi om te zien dat er organisaties zijn zoals SUN-noodhulpbureaus die écht het verschil maken.
Marcello van den Anker en Jurgen Oostenbrugge
Ervaringswerkers bij Wonen Limburg