Als gerechtsdeurwaarder ben ik bij huisbezoeken soms getuige van de schrijnende situaties waar mensen in verkeren. Als oud-bestuurslid van SUN Friesland en als aanjager van SUN in West-Brabant, heb ik de kans daar iets aan te doen. Ik ben een voorstander van de SUN-aanpak en wil daarom graag een pleidooi houden voor de kansen die de SUN-noodhulpbureaus bieden aan burgers in nood én gemeenten. Niet alleen doordat zij pragmatische en snelle noodhulp geven, maar ook doordat zij begunstigden een stap verder brengen naar een meer duurzame stabiele toekomst.
In Nederland zijn in veel gemeenten SUN-noodhulpbureaus actief. Ze bieden snel directe hulp in de vorm van essentiële goederen zoals een koelkast, fiets of een bijdrage aan leefgeld of medische kosten. De hulpaanvraag moet aan drie afwegingen voldoen: er moet een dringende noodzaak zijn waar geen voorzienig beschikbaar voor is, de aanvraag moet ingediend worden door een hulp- of dienstverlener en de gift of renteloze lening moet perspectief bieden. De ontvanger wordt zo niet alleen ondersteund op een moment van nood, maar wordt door de hulp- of dienstverlener op weg geholpen naar een stabiele toekomst.
Veel gemeenten werken al naar volle tevredenheid samen met een SUN-noodhulpbureau. Maar in veel regio’s is nog geen SUN-noodhulpbureau actief. Dat is jammer, want juist door de minimale overhead en lage kosten kan er snel geschakeld worden bij aanvragen voor noodhulp. De gemeente kan door transparante rapportages een goed overzicht op de verleende noodhulp krijgen. Er liggen dus kansen voor deze gemeenten.
Ondanks het 110-jarige bestaan van SUN Nederland zijn er nog steeds veel hulp- en dienstverleners niet op de hoogte van het bestaan of de diensten die lokale SUN-noodhulpbureaus te bieden hebben. Het is belangrijk om de bekendheid van SUN te vergroten, zodat meer mensen in nood de weg weten te vinden naar deze pragmatische en snelle vorm van noodhulp.
SUN-noodhulp is afhankelijk van legaten, donaties en fondsen. Een gebrek hieraan zou de capaciteit van SUN-noodhulpbureaus kunnen beperken en het moeilijk maken om aan de toekomstige hulpvragen te voldoen. Daarom van mij een oproep aan u als lezer om vooral bij te dragen aan het SUN-giftenbudget. Dat kan door ons te helpen in contact te komen met fondsen die gelden doneren maar ook door direct, zelf te doneren.
Ik geloof vanuit mijn praktijk als gerechtsdeurwaarder sterk in de kracht van SUN-noodhulpbureaus om het verschil te maken in het leven van mensen in nood. Bijvoorbeeld mensen die een nieuwe start moeten maken door een scheiding, huiselijk geweld of financiële problemen, door ze bijvoorbeeld op weg te helpen met inrichten van een huis, het betalen van kosten voor officiële documenten of voedsel. Daarom mijn oproep aan u, de lezer, om deze waardevolle bron van hulp te ondersteunen, bij te dragen aan de bekendheid, het SUN-netwerk verder te versterken en/of uit te breiden, zodat niemand meer tussen wal en schip hoeft te vallen. Wat draagt u bij aan SUN?