In 2024 hebben noodhulpbureaus verbonden met Stichting Urgente Noden Nederland (SUN Nederland) voor circa 6 miljoen aan noodhulp in Nederland verleend. Geld dat voornamelijk afkomstig is uit particuliere middelen. Het aantal aanvragen dat bij SUN-noodhulpbureaus is toegekend bleef in 2024 vrijwel gelijk ten opzichte van het jaar ervoor. Wel is het gemiddelde toegekende bedrag per aanvraag gestegen van € 600 naar € 705, vermoedelijk door toenemende kosten in het levensonderhoud. Dit blijkt uit cijfers afkomstig uit het landelijke Datadashboard Urgente Noden waarin alle noodhulpaanvragen worden gebundeld.
SUN-noodhulpbureaus verlenen mensen die in de financiële problemen komen en nergens anders meer terecht kunnen een gift of renteloze lening. Hiermee verzachten, stabiliseren en doorbreken zij situaties, waardoor weer perspectief ontstaat. Hulp- en dienstverleners doen hiervoor de aanvragen namens hun cliënten. Ook werken de noodhulpbureaus actief samen met andere maatschappelijke organisaties en verwijzen zij door naar bestaand aanbod waar mensen met financiële problemen gebruik van kunnen maken. SUN Nederland en de lokale noodhulpbureaus zien dat het aantal aanvragen bij hen in 2024 stabiel bleef. Vermoedelijk ook omdat er vanuit de overheid een aantal effectieve maatregelen op het gebied van bestaanszekerheid zijn genomen. Wel steeg het bedrag van een gemiddelde gift naar ruim zevenhonderd euro.
Hulpverlenende organisaties (zoals het maatschappelijk werk, Vluchtelingenwerk, de maatschappelijke opvang, GGZ, MEE, enz.) dienen de meeste aanvragen in, gevolgd door gemeenten en bewindvoerders. De grootste groep personen met urgente noden waarvoor een aanvraag wordt ingediend (63%) is alleenstaand zonder kinderen. Wat de noodhulpbureaus opvalt is dat hieronder ook personen vallen die vanwege een chronische ziekte, aandoening, beperking, psychische situatie of verslaving financieel kwetsbaar zijn.
Hoewel SUN-noodhulp in beginsel éénmalig is, blijkt uit de data dat er toch huishoudens zijn waarvoor na één jaar opnieuw een aanvraag wordt gedaan. Voor hen is het blijkbaar lastig om structureel uit de financiële problemen te komen. Daarentegen blijkt dat vluchtelingen met een éénmalige gift juist wel goed op weg kunnen worden geholpen.
Veel aanvragen zijn voor de categorie wonen. Het vaak gedwongen moeten verhuizen op een moment dat iemand financieel kwetsbaar is, brengt in Nederland hoge kosten met zich mee. Denk aan het betalen van een hoge huur en borg in één keer, een opstal- en inboedelverzekering, opslag van meubels in een tussenliggende periode en woninginrichting of heraansluiting van gas, water en licht. Ook de categorieën medische kosten, leefgeld, vervoer en educatie scoren hoog.
SUN Nederland roept Rijk en gemeenten op om in het algemeen meer aandacht te hebben voor de bijzondere positie van alleenstaanden in het beleid rondom armoede en schulden en voor alleenstaanden die te maken hebben met multi-problematiek of een chronische ziekte in het bijzonder.