Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Wereldarmoededag 2022

ONLINE SESSIE OVER URGENTE NODEN

Steeds meer mensen hebben met urgente noden te maken

Ondanks alle voorzieningen die uw gemeente heeft, komen er inwoners in financiële problemen. Door o.a. corona, oplopende energie-, brandstofkosten en inflatie kunnen steeds meer mensen moeilijk rondkomen. Hierdoor kunnen zij te maken krijgen met urgente noden. Inwoners van uw gemeente komen in zo’n geval voor onmogelijke keuzes te staan: elke dag warm eten op tafel zetten of de huur betalen? Nieuwe kleding voor de kinderen kopen of de kapotte koelkast vervangen? De energie- of de tandartsrekening voldoen?

SUN-noodhulpbureau als aanvulling op bestaande voorzieningen

Bij een SUN-noodhulpbureau slaan gemeenten, hulp- en dienstverleners en donateurs de handen ineen om een vangnet of springplank te creëren voor mensen die anders tussen wal en schip zouden vallen. Met een gift of renteloze lening uit het Sociaal Leenfonds kan een SUN-noodhulpbureau nieuw perspectief bieden en schrijnende situaties beëindigen. Deze aanpak bespaart persoonlijk leed én maatschappelijke kosten. Als het moet kan een SUN-noodhulpbureau zelfs binnen 24 uur inspringen. Door de aanvragen bij te houden in het Datadashboard Urgente Noden verkrijgt een SUN-noodhulpbureau bovendien relevante inzichten over mensen met urgente noden. Inzichten die uw gemeente kunnen voeden om tot een beter sluitend bereik en beleid te komen.

In ruim 100 gemeenten zijn al SUN-noodhulpbureaus actief

Maar nog niet in uw gemeente? Dan laat u wat ons betreft niet alleen de kans op een meer sluitende en efficiënte aanpak onbenut, maar laat uw gemeente ook privaat geld liggen. Het is namelijk zo dat onze landelijke samenwerkingspartners al donaties hebben toegezegd voor zowel het giftenbudget als het Sociaal Leenfonds in uw gemeente mocht u een SUN-noodhulpbureau met ons oprichten.

Ervaringen van anderen en Informatie over SUN-noodhulpbureau in online sessie

Tijdens de online sessie zullen wethouder Marjolein Moorman van Amsterdam, bureaucoördinator Angela Schuurbiers van SUN Nissewaard en ervaringsdeskundige Katinka de Boer hun visie delen over ondersteuning van mensen met urgente noden. U maakt daarbij kennis met de werkwijze van een SUN-noodhulpbureau. Ook vertellen we u meer over het beschikbare startbudget voor een noodhulpbureau in uw gemeente.

Aanmelding

Ja, ik wil als wethouder tijdens Wereldarmoededag graag ervaringen horen van anderen over ondersteuning van inwoners die te maken hebben met financiële nood en hierover van gedachten wisselen. Ik meld mij aan voor de online bijeenkomst van SUN Nederland op: